Avokado Ezmesi
Avokado Ezmesi; yağlı bir meyveye sahip olan avokado, meyvelerini sonbaharda vermektedir. Defnegiller'den olan bu meyvenin anayurdu Orta Amerika'dır. Ülkemizde Güney Ege ve Akdeniz bölgelerinin kıyı kesimlerinde yetiştirilmekte, genellikle yayvan, bazen dikine gelişen, her zaman yeşil (Yapraklarını dökmeyen) kalan avokado ağacı, 6-20 m. Kadar uzayabilmektedir.
Koyu yeşil renkleri, derimsi yapısı, oval, eliptik ya da mızrağımsı biçimli bol sayıda yaprağı olan gösterişli bir taca sahip bir ağaçtır. Yeşil, sarımtırak renkli küçük çiçekleri, salkımlar halinde ağacın çeşitlerine göre sonbahardan yaz başlarına kadar olan dönemde açmaktadır.
Avokado ezmesi, genellikle meze olarak yenilen salatalar ile bazı yemeklere katılan bu meyvelerin tatlısı ve reçelleri de yapılmaktadır. Ayrıca kozmetik ve ilaç endüstrilerinde kullanılmaktadır. Avokado ezmesi de yemeklerin yanında suna bileceğiniz lezzetli bir mezedir. Tarifine gelirsek; Malzemeler: - 5 adet olgunlaşmış avokado
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 3 diş sarımsak
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 1 adet limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- Çok ince kıyılmış maydanoz
Hazırlanışı; Önce olgunlaşmış avokadoları mızı elma soyar gibi incecik soyuyoruz. Ortadan ikiye bölüp ortasındaki çekirdekleri çıkartıyoruz. Geniş bir tabak için de çatalla ezerek püre haline getiriyoruz. İçine zeytinyağı, iyice dövülmüş sarımsak ve çok ince doğranmış soğanları ekleyip, karıştırıyoruz.
Tuz, karabiber ve limon suyunu da ilave edip, iyice harmanlıyoruz. Sonra bir servis tabağına avokado ezmesini yerleştirip, üzerini maydanoz ile süsleyip servisimize sunuyoruz.
Afiyet olsun.
23.01.2024 04:03:14
Avokado Ezmesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|