{ "title": "Avokado", "image": "https://www.avokado.gen.tr/images/avokado.jpg", "date": "19.01.2024 11:02:42", "author": "selvi un", "article": [ { "article": "
Avokado, Enerji verici bir meyve olan Avokado yağ ve protein barındırması dolayısıyla oldukça zengin bir meyvedir. Ayrıca içinde bol miktarda A ve E vitaminlerinin yanı sıra B grubu vitaminler ile ve potasyum gibi mineralleri de içerir. Vücudun ve cildin yenilenmesini sağlar. Yaraları iyileştirici özelliğe sahiptir. İyi bir hücre koruyucu ve antioksidandır. Vücudun bağışıklığını güçlendirir. Kansere karşı koruyucu özelliği vardır. Kalp ve damar sağlığı açısından da yararlıdır.

Avokadonun kabızlığı önleyen, bağışıklık sistemini güçlendiren özelliği bulunmaktadır. İçinde barındırdıklaryla kanda kolesterolün yükselmesini önler ve bu sebeple kalp ve damar hastalıkları için en iyi doğal ilaçtır. Avokado, vücuttaki toksinleri etkisiz hale getirerek, yaşlılığa sebep olan zararlı maddeleri etkisiz hale getirir. Dolayısıyla yaşlanma süresini yavaşlatarak hastalıkları önlemede önemli rol oynar.

Hamile bayanların ve küçük çocukların dengeli ve sağlıklı beslenmesi için gerekli olan protein, mineral ve vitaminler içinde vardır. Avokado, vücudun karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasını düzenlemede görev yapmaktadır. Avokado olgunlaşmaya toplandıktan sonra da devam eder. Lezzetli olup olmadığını anlamak için olgunlaşmasını beklemek gerekmektedir. Avokadoyu hemen tüketecekseniz yumuşak olanı almanız gerekir. Besin değeri yüksek olan avokado yeşil kabuklu, meyvesi açık yeşil, iri çekirdekli bir meyvedir. Genel olarak Akdeniz iklim kuşağının hâkim olduğu bölgelerde yetişir.

Avokadonun Faydaları Şunlardır: İçerdiği zengin vitamin ve mineraller sebebiyle beslenmesine dikkat etmeyenler için A, C ve E vitamini bakımından zengindir. Kalp ve damar sağlığını korur. Kalp damarlarının daralması ve tıkanmasını önler. Kandaki kötü kolesterolü düşürücü özelliği vardır. Diğer meyvelere oranla içinde daha protein vardır. Zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. Nemlendirici özelliği sayesinde avokado egzama ve sedefe iyi gelir. Üreme sisteminin sağlıklı çalışmasına sağlar. Kolesterolün yükselmesini önler. Avokadonun yararları arasında zengin demir içerdiği için kansızlığa iyi gelir. İçinde barındırdığı protein, vitaminler, mineraller sayesinde, küçük çocukların ve hamile kadınların sağlıklı beslenmesinde önemli bir yeri vardır. Avokado hücre yenilenmesini sağlamaktadır. Bu yüzden yaşlanmaya neden olan zararlı toksinleri vücuttan atıp, yaşlanmayı yavaşlatıcı ve cildi gençleştirir. Kalp ve damar hastalıklarında doğal şifa kaynağıdır. Ülseri iyileştirme özelliği vardır. Avokadonun için vitaminler, fosfor, magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum ve çinko gibi mineraller bulunmaktadır. Aynı zamanda içinde barındırdığı mutluluk hormonu sayesinde beden sağlığımıza olduğu kadar ruh sağlığımıza da faydası vardır. İçindeki potasyum insanı depresyondan ve rehavetten uzaklaştırıp dinçlik verir.

Avokado taze olarak yenildiği gibi salata ve yemeklerde de kullanılır. Kabuğu yumuşak olanlar tercih edilmelidir. Eğer daha sonra tüketilecekse sert kabuklu olanlar da alınabilir. Avokado yaprağının böbrek taşlarını düşürmede faydası vardır. Ayrıca avokadodan hazırlanan maskeler cildi güzelleştirir, canlılık verir ve kuru ciltleri nemlendirir. Avokadoyu soyduktan sonra kararmaması için suda bekletmek gerekir.
" } ] }