{ "title": "Avokado Yetiştiriciliği", "image": "https://www.avokado.gen.tr/images/avokado-yetistiriciligi.jpg", "date": "20.01.2024 01:00:06", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Avokado yetiştiriciliği, Avokado, genellikle yayvan bir ağaçtır. Ama bazen belirgin şekilde dikine gelişme gösterir. Her zaman yeşildir ve 6 - 20 m yüksekliğinde bir ağaçtır. Avokado meyvesi, yağ içeriği çoktur ve kalori ve protein bakımından birçok meyve türüne göre daha üstündür. Kalori değeri muzun üç katından daha fazladır. Avokado meyvesinin yapısında protein, yağ, şeker ve su bulunur. Yağ oranı yüksek olmasına rağmen daha çok doymamış yağ asitleri içerdiği için hazmı kolaydır ve kandaki kolesterol seviyesini düşürücü bir etkisi vardır. Ayrıca avokado meyvesi içeriğinde 11 değişik vitamin (A, B, C ve E gibi) ve 14 dağişik mineral vardır ve (Demir, kalsiyum, mağnezyum fosfor, potasyum, çinko gibi) vitamin bulunur. Doğal olarak yetiştiği yerlerde yerli halkın önemli bir besin olur.

Avokado yaprağı, oval, mızrağımsı ve yumurtamsı ya da yuvarlağımsı gibi bunların karışımı şekilde oluyor. Küçük, yeşil, sarımtırak çiçekler salkım uçlarında oluşuyor. Her çiçekte birbirine benzer yapıda oluyor ve 3'er adet taç ve çanak yaprağı, 1 adet dişi organ 2 sıralı olarak dizilmiştir. 9 tanesi fonksiyonel 3 tanesi kısır toplam 12 adet erkek organ bulunur. İç sıradaki erkek organların dip kısmında birer çift nektar (Bal özü) kasesi bulunuyor. Tam açılmış bir avokado çiçeği 1 cm genişliğinde ve 6-7 mm uzunluğunda oluyor. Kabuk yüzeyi düz ya da pürüzsüz olur. Meyve eti açık sarı, krem renginde olur ve kabuğa doğru yeşilimsidir. Meyve eti yüksek oranda yağ içeriyor. Avokada meyvesinin her tek birinde çekirdek bulunuyor. Avokadonun döllenme şekli diğer birçok meyve türüne göre oldukça farklıdır. Avokado meyvesinin çiçekleri hem dişi hem de erkek organa sahiptir. Bu yüzden bu organlar aynı anda işlev yapmazlar. Çiçekler iki eşeyli bir açılma düzeyi gösterir. Her çiçek ilk açıldığında dişi safhadadır. Bu safhada dişi organ başka çiçeklerden gelen çiçek tozlarını kabul ediyor ve erkek çiçekler çiçek tozu saçmazlar. Bu safhaya \" dişi safha \" denir. Daha sonra çiçek kapanır ve gece kapalı kalır. Ertesi gün aynı çiçek tekrar açılır. Bu açılışa ise erkek organlar çiçek tozu saçarken dişi organ artık kabul edici değildir. Dişicik tepesi kararmış ve kurumaya başlıyor. Bu safhaya da \"erkek safha\"denir. Yani erkek ve dişi organların olgunlaşması farklı zamanda günün hep aynı saatlerinde oluyor.

Avokadoların istediği iklim ve toprak şartları çok önemlidir. Yer seçimi yapılmalıdır. Avokado yetiştirmek için avokado bahçesi kurulacak yer doğal olarak rüzgâr olmaması lazım. Eğer rüzgârdan korunmuyorsa rüzgârı kıran tesisler mutlaka gerekiyor. Ayrıca bahçe yerinin toprak yapısı da incelenmesi gerekiyor ve bünye durumu, yüzeyden 1, 5 ya da m derinliğe kadar geçirgen olmayan, killi ve sert tabakalarının bulunup bulunmadığı ve taban suyu seviyesi incelenmelidir. Taban suyu 1, 5 ya da m'den yüksek yerlerde kapalı ve açık drenaj yapılır. Taban suyu seviyesi düşürülmelidir.

Arazinin, eğim durumu ve uygulanacak sulama sistemlerine göre toprak hazırlığı yapılmalıdır. Eğim durumuyla ilgili olarak gerekli seviye ve teraslama işlemleri dikimden önce tamamlanmış olmalıdır. Avokado ağaçları gevrek yapısı vardır. Bundan dolayı rüzgâra karşı oldukça hassastır. Kuvvetli rüzgârlarda da büyük dal kırılmaları meydana geliyor. Bu nedenle rüzgâra açık alanlarda avokado yetiştiriciliğinde ve rüzgâr kıran tesisler gereklidir. Rüzgâr kıranlar bahçe kurulmadan mümkün olduğunca önce tesis edilmelidir.

Soğuklara dayanıklılık bakımından avokado çeşitleri arasında farklılık bulunur. Bu yüzden avokado çeşit seçiminde bahçe kurulacak yerlerin iklimi çok önemlidir. Ayrıca avokado çeşitlerinin birbirini tozlama durumu, hassas mevsimi, taşımaya uygunluğu ve ticari olarak değerleri dikkate alınmalıdır. Avokadolara verilecek dikim aralığı çeşidine, toprak yapısına, kültürel uygulamalara ve fidanın kalitesine göre değişir. Bununla birlikte 7 m ya da 6 m ya da daha az dikim aralığı verilir. Daha fazla verim almak amacı ile sık dikim ağaçlar budamayla kontrol altında tutulmalıdır.
" } ] }