{ "title": "Avokado Nasıl Saklanır", "image": "https://www.avokado.gen.tr/images/avokado-nasil-saklanir.jpg", "date": "19.01.2024 19:24:52", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Avokado Nasıl Saklanır, Avokado meyve olarak çok hassas olan bir meyve türü olup kesildiği zaman hemen bozulmaya başlamaktadır. Avokadolar soyulduktan sonra oksijen ile temas ettiği zaman oksidasyon sebebi ile kahverengi bir renk almaktadır. Bu nedenle taze yenilmek isteniliyor ise hemen tüketilmelidir. Avokadolar tercihe bağlı olarak en taze halinde tüketilse de dondurulup sonradan salatalarda, soslarda ve yemek ile sandviç süslemelerinde de kullanılabilmektedir. Avokado ne kadar sert alınırsa alınsın birkaç gün beklediği zaman direk yumuşamaya başlamaktadır ve uzun süre saklamak gibi bir durum olmamaktadır. Fakat avokado meyvesini nasıl saklayacağı bilinir ise uzun bir süre boyunca bu lezzetli meyve saklanabilmektedir. Avokado meyvesi diğer meyvelerden biraz farklı saklama koşulları gerektirmektedir. Avokado nasıl saklanır denildiğinde cevap oldukça kolay olmaktadır. Yani avokado meyvesi kesildiğinde ya da tüm olarak farklı saklama koşullarına uyarak saklanması gerekmektedir. Olgunlaşmış şekilde alınan avokado meyvesi isteğe bağlı çekirdekli, isteğe bağlı da çekirdeksiz olarak saklanabilmektedir. Fakat çekirdeksiz olarak avokado meyvesi saklamak isteniliyor ise meyvenin açık olan tüm bölümlerini zeytinyağı ya da limon suyu ile iyice kaplanmalı ve sonra streç naylona sarılarak buzdolabına yerleştirilir.

Çekirdekli bir şekilde saklama yöntemi uygulamak istiyorsanız o zaman avokado meyvesini tam ikiye ayırıp çekirdekleri temizlemeden meyvenin her iki tam parçasını da streç folyoya sararak yine buzdolabın rafında saklayın. Tüm ya da olgun avokado saklama yöntemi ise şöyledir: Tüm olan avokadoları plastik saklama poşetinin içine koyarak ilk olarak poşetin havasını alarak ağzı bağlanır ve bu şekilde saklanabilir. Bu şekil sayesinde meyvenin saklama zamanını birkaç gün daha uzatmış olunmaktadır. Arıca kesilmiş ve ham avokada saklama yöntemi de oldukça basit olmaktadır. Avokado meyvesi ortadan kesildiği zaman meyve hızlı bir şekilde kahverengi bir hal almaya başlamaktadır. Bunun nedeni ise kesildikten sonra meyve hücre duvarlarının ikiye ayrılmasıdır. Bu renk değişimini önlemek için direk meyvenin açıkta olan kısımlarını yeşil limon suyu ya da normal limon suyu ile iyice kaplanmalıdır. Limonun içindeki asitler sayesinde oksitlenme yani renk değişimi süresi yavaşlamış olmaktadır. Daha sonrasında kesilen avokado meyvesinin her iki tarafını da düzgün bir şekilde birleştirerek meyvenin üzeri şeffaf streç ile iyice kaplanmalıdır. Daha sonra meyveyi buzdolabının en soğuk olan bölümüne koyarak saklayalım. Bu sayede avokado meyvesi olgunlaşma süresine kadar en az birkaç gün boyunca dahan bu şekilde bekletilebilmektedir. Ham ve tüm avokado saklama yöntemi ise şu şekilde olmaktadır:
Ham olarak alınan avokado meyvesini hızlı olgunlaştırmak için meyveyi kese kağıdının içine koyup bu şekilde bekletilmelidir. Kese kağıdının içine koyduğunuz avokadolar en fazla 3 ya da 4 içinde olgunlaşır. Eğer en fazla 5 gün içinde meyve hala olgunlaşmamışsa bu meyvenin oldukça erken toplandığı bilinmelidir bu durumda en fazla yedinci günün sonunda meyve olgunlaşma süresini tamamlamaktadır. Ham avokadoları buzdolabı yerine kese kâğıdı içine ve oda sıcaklığında tutulması meyvenin olgunlaşma süresini hızlandırmaktadır fakat olgunlaşmasını istemezseniz kese kağıdının dışında normal bir ortamda bekletilmelidir. Bu durumda meyve biraz daha geç olgunlaşarak uzun süre saklamış olunur. Ayrıca meyveleri kese kâğıdı içinde ve buzdolabında bekletilirse buzdolabının soğuğu olgunlaşma süresini yavaşlatmaktadır. Tüm bunların yanı sıra dondurucuda avokado saklama yöntemi de oldukça basit olmaktadır. İlk olarak avokado yıkanmalıdır. Avokadoların dışını suyun altına tutarak veya daha kolay olan bir yıkama şekli ile iyice yıkanmalıdır. Daha sonra soyulmalıdır yani avokadonun kabuğu soyulmalıdır. Daha sonra püre haline getirilmelidir. Soyulan avokadoları bir rondo yardımı ile öğütülür. Dondurulan her avokado için bir tatlı kaşığı limon suyu kullanılmalıdır. Homojen bir karışım haline gelene kadar karıştırılmalıdır. Bu şekilde limon suyunun, pürenin her tarafına değmesi sağlanmaktadır ve bu şekilde avokadonun kahverengi oluşu önlenmektedir. Püre haline gelen avokadoyu hava geçirmez ve donduruculara dayanıklı olan bir saklama kabına koyulmaktadır. Kap tamamen doldurulmamalıdır. Kabarma ihtimaline karşı 2 ya da 3 santim civarında bir boşluk bırakılmalıdır. Kabı sıkı bir şekilde kapatın ve dondurucuya koyulmalıdır. Bu saklanan avokadolar 5 ay içerisinde tüketilmelidir.
" } ] }