{ "title": "Avokado Meyvesi", "image": "https://www.avokado.gen.tr/images/Avokado-Meyvesi-71.jpg", "date": "20.01.2024 18:49:04", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Avokado meyvesi, Turunçgillerin yetiştiği özellikle limonun yetişme alanlarında yetişen bir bitkidir. Anavatanı Orta Amerika'dır. Ülkemizde Ege ve Akdeniz kıyıların yetişir. Avokado ağacı genelde yayvan biçimde büyür. 20 metreye kadar uzar. Meyveler, yuvarlak, oval ve armut biçimindedir. Çoğunlukla armut biçimin olduğu için ülkemizde \"Amerikan armudu\" diye bilinir. Yeşilliği yıl boyunca sürer. Sonbaharda salkımlar şeklinde açan çiçekler 10-18 içerisinde meyve döner ve olgunlaşır.

Avokado meyvesi özellikleri: Bolca yağlıdır. Deri dokusuna, koyu yeşil renge sahiptir. Avokado meyvesinin rengi açık sarı ile yeşil arasıdır. Meyvenin içinde büyükçe tek çekirdek bulunur. Avokado hasadı meyve örselenmeden yapılarak, olgunlaşması için serin yerde bekletilir. Siyaha yakın mora dönünce olgunlaşma tamamlanır. Salatalara, bazı yemeklere katılarak yenir. Tatlısı ve reçeli de yapılır.

Avokado meyvesi yapısı: Avokado meyvesinin yapısında yağ, protein, birçok mineral ve vitamin barındırır. Potasyum, manganez, çinko, fosfor, bakır, mangan, kalsiyum ve demir mineralleri birçok meyveninkinden daha fazladır. Yapısında A, B-6, C, D, E ve K vitaminleri bulunur. Alfa-karotin, Beta-karotin, beta-kriptoksantin, lutein+zeaksantin de içermektedir. Tüm bu içeriğinden dolayı;
Endüstride avokado: Avokadonun içeriğindeki yağı kozmetik sanayinde en çok aranan ham maddedir. Şampuan, güzellik sabunu, güneş ışınlarından koruyucu losyon, cilt bakım kremleri üretilmektedir. Ayrıca içeriğindeki tanen ve uçucu yağlar ilaç sanayinde de kullanılır. Esans sektöründe yerini almıştır. Birçok firma ürettikleri parfümlerin içeriğine eklemişler. Gıda sanayinde de kokusu ve aroması için katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.

" } ] }