{ "title": "Avokado Ağacı", "image": "https://www.avokado.gen.tr/images/avokado-agaci.jpg", "date": "21.01.2024 09:38:06", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Avokado Ağacı, yağlı bir meyveye sahip olan avokado, meyvelerini sonbaharda vermektedir. Defnegiller'den olan bu meyvenin anayurdu Orta Amerika'dır. Ülkemizde Güney Ege ve Akdeniz bölgelerinin kıyı kesimlerinde yetiştirilmekte, genellikle yayvan, bazen dikine gelişen, her zaman yeşil (Yapraklarını dökmeyen) kalan avokado ağacı, 6-20 m. Kadar uzayabilmektedir. Koyu yeşil renkleri, derimsi yapısı, oval, eliptik ya da mızrağımsı biçimli bol sayıda yaprağı olan gösterişli bir taca sahip bir ağaçtır. Yeşil, sarımtırak renkli küçük çiçekleri, salkımlar halinde ağacın çeşitlerine göre sonbahardan yaz başlarına kadar olan dönemde açmaktadır. Bu çiçekler 10-18 ay sonra olgunlaşarak koyu yeşil renkli, 200-600 grama kadar ağırlıkta olabilecek armut biçimli sert meyvelere dönüşmektedir. Meyvenin eti, açık sarı veya yeşilimsidir. Her meyvede, iri ve tek çekirdek bulunmaktadır. Meyveler, örselenmeden yapılan hasattan sonra oda sıcaklığında ya da soğuk yerde bekletilebilir ve tam olgunlaşmaları sağlanabilmektedir. Normal oda sıcaklığında 21 derece kadar 6-12 gün, soğuk hava depolarında 4-7 derecede 30-40 gün kadar bekletilen meyveler olgunlaşıp yumuşayarak, rengi siyaha yakın mora döner ve tüketilmeye hazır hale gelir. Genellikle meze olarak yenilen salatalar ile bazı yemeklere katılan bu meyvelerin tatlısı ve reçelleri de yapılmaktadır. Ayrıca kozmetik ve ilaç endüstrilerinde kullanılmaktadır.

Avokado ağacı, tohumu ile yani meyvesinin içindeki tek iri çekirdeğiyle çoğaltılmaktadır. Tohumun ekimiyle topraktan çıkan tohumları tüplere alınıp geliştirilir. Daha sonra bu tohumlar aşılanarak istenilen nitelikte fidanlar üretilebilmektedir. Avokado ağaçları, kışları ılık geçen tropik ve astropik iklimli bölgelerini sevmektedirler. Hafiften ağıra kadar yapısı değişen birçok toprak tipi üzerinde yetiştirilebilmektedir. Ancak avokado için en iyi toprak derin, suyu iyi akıtılmış, özellikle kumlu-tınlı, alüvyonlu, nötre yakın ya da hafif asit reaksiyonlu topraklardır.
" } ] }